Offline

Offline

Please fill out the form below and we will get back to you as soon as possible.

Kan ik mijn huis verhuren, en zo ja, hoe doe ik dat?

kan ik mijn huis verhuren

Kan ik mijn huis verhuren ? Veel mensen die voor langere tijd naar het buitenland gaan, of een nieuwe woning hebben gekocht terwijl ze de oude woning nog niet hebben verkocht zullen die vraag stellen. Het antwoord op de vraag ‘Kan ik mijn huis verhuren’ is simpel: ja, het verhuren van je eigen huis mag, maar er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.  

Kan ik mijn huis verhuren als ik een hypotheek heb? 

Een van de belangrijkste bezwaren tegen het verhuren van een koophuis is het hebben van een hypotheek. De meeste huizen in Nederland zijn gefinancierd door een hypotheek als onderpand te geven. Door het verhuren van de woning wordt dat onderpand minder waard. Om dat te voorkomen is in vrijwel alle hypotheekaktes bepaald dat het verhuren van de eigen woning niet is toegestaan. 

De conclusie is echter niet dat het verhuren van een koopwoning nooit is toegestaan. Je moet echter wel toestemming vragen aan de geldverstrekker als je een koopwoning wilt gaan verhuren. Die toestemming wordt meestal wel gegeven als je bijvoorbeeld al een groot gedeelte van de hypotheek hebt afgelost, of als je anders in financiele problemen komt.  

Kan ik mijn huis verhuren in mijn gemeente? 

Het antwoord op de vraag: kan ik mijn huis verhuren in mijn gemeente is complex. Het ligt er namelijk maar net aan op welke manier je je huis wilt gaan verhuren. Er zijn een aantal vormen van verhuur te onderscheiden: 

  • Tijdelijke en kortdurende verhuur 
  • Verhuur op basis van de Leegstandwet 
  • Permanente verhuur 

Als je je woning permanent wilt verhuren, dan heb je de meest verregaande toestemming van je gemeente nodig. De gemeente kan zelf regels stellen rondom het permanent verhuren van een eigen woning en dit in sommige gevallen zelfs geheel verbieden. 

Ook bij het verhuren van je huis op basis van de Leegstandwet moet de gemeente toestemming geven. Die toestemming gaat echter minder ver dan bij de permanente verhuur van je eigen woning. Gemeenten mogen op dit punt niet zelf regels maken.  

Voor tijdelijke kortdurende verhuur heb je echter helemaal geen toestemming nodig van de gemeente. Je mag je woning gewoon voor de duur van 2 jaren verhuren.  

Kan ik mijn huis verhuren zelf doen? 

Het verhuren van een eigen huis is niet eenvoudig. Op het eerste gezicht lijkt het verhuren van je eigen woning eenvoudig. Het lijkt eigenlijk precies hetzelfde als het plaatsen van een advertentie op Marktplaats. Dat is het echter niet. Bij het verhuren van je eigen woning komen ingewikkelde regelingen kijken. In de eerste plaats is het goed om te kijken naar de fiscale gevolgen van het verhuren van een tweede woning. Er is best wel wat financiele kennis voor nodig om die gevolgen goed in te schatten. 

Daarnaast is het vinden van een geschikte huurder nog makkelijker gezegd dan gedaan. Ook het bepalen van de juiste huurprijs kan nog een opgave zijn. Daarom kiezen veel mensen ervoor om hun huis niet zelf te verhuren, maar om een tussenpersoon in te schakelen. 

Direct huis verhuren

Adres: Dalweg 24

3233 KK, Oostvoorne

Tel: +31(0) 85 06 574 67

E-mail: info@directhuisverhuren.nl

Waarom ons?

 950 verhuurders gingen u voor
  Binnen een week verhuurd
  Meer dan 20 jaar ervaring
  Klanten geven ons een 8,8
  Wij ontzorgen u voor 100%

Hoe wij werken

 Altijd op maat
  Vaste contactpersoon
  Marktconforme verhuurprijzen
  Voor lange of korte periode
  Wij ontzorgen u voor 100%

Wenst u vrijblijvend advies van de makelaar?

Advies of een nuchter gesprek ? Vraag hier uw informatie aan! Meer dan 950 verhuurders gingen u voor!

Huis verhuren Huis verhuren mijn huis verhuren kan-ik-mijn-huis-verhuren